- Het is mei dus krijgen veel werknemers hun vakantiegeld uitgekeerd bovenop het reguliere salaris.
- Maar lang niet iedereen besteedt het vakantiegeld ook volledig aan vakantie.
- Door de inflatie zijn veel dingen duurder geworden en maken Nederlanders andere keuzes.
- Lees ook: Dit krijg je in mei aan vakantiegeld: grote verschillen als je méér of juist minder dan €3.000 bruto per maand verdient
Het vakantiegeld komt er weer aan in mei, maar niet iedereen gebruikt dat om op vakantie te gaan. Een op de tien Nederlanders gebruikt het vakantiegeld niet om op vakantie te gaan, maar om vaste lasten te betalen.
Vooral jongeren gebruiken hun vakantiegeld om kosten te betalen, meldt prijsvergelijker Pricewise. Van deze groep lost 14 procent er achterstanden of schulden mee af, net als 14,3 procent van de 40- tot 49-jarigen.
Over ruim een week krijgen miljoenen Nederlanders vakantiegeld uitgekeerd. Het fenomeen vakantiegeld werd een halve eeuw geleden geïntroduceerd als prikkel om werknemers aan te sporen om op vakantie te gaan, met het idee dat ze daardoor langer fit en gemotiveerd blijven.
Bij standaardcontracten gaat het om een bedrag van 8 procent van het bruto jaarloon, dat je in één keer krijgt uitgekeerd in mei. Salarisverwerker ADP heeft uitgerekend wat dat netto oplevert als je een inkomen van modaal (44.000 euro bruto per jaar) tot drie keer modaal hebt, of juist wat minder verdient.
Het vakantiegeld wordt altijd berekend naar rato van het aantal maanden dat je in dienst bent per uitkeringsperiode die in twaalf maanden wordt opgebouwd. Dus de standaardperiode voor de berekende uitkering van komende maand loopt van mei 2023 tot en met april 2024.
Voor werknemers met een modaal inkomen of hoger is de hoogte van het vakantiegeld in 2024 lager of gelijk aan afgelopen jaar, aldus ADP. Alleen mensen die net onder modaal verdienen, dat wil zeggen minder dan 3.400 euro bruto per maand, ontvangen netto een hoger bedrag aan vakantiegeld.
Vakantie voor 1 op 10 Nederlanders te duur dit jaar
Uit het onderzoek van Pricewise blijkt verder dat het voor 10 procent van de Nederlanders te duur is om op vakantie te gaan dit jaar.
Voor huishoudens met kinderen tot twaalf jaar ligt dat percentage op bijna 17 procent. Een op de vijf Nederlanders geeft aan dit jaar minder lang op vakantie te gaan omdat alles duurder is geworden. Twaalf procent van de Nederlanders geeft aan sowieso nooit op vakantie te gaan.
Ondanks dat de energieprijzen en inflatie zijn gedaald, blijft het voor veel mensen helaas nog steeds lastig om rond te komen, stelt directeur Hans de Kok van Pricewise. Ze moeten daardoor hun vakantiegeld wel voor vaste lasten moeten gebruiken.